Isnin, Ogos 10, 2009

Parti Kuasa Akar Umbi!

Salam Perjuangan.....
Seperti yang kita sedia maklum, satu perhimpunan Agung Khas UMNO bagi meminda perlembagaan akan diadakan pada Oktober ini, dan Insya Allah ianya merupakan sesuatu proses yang amat positif, suatu proses yang mengangkat martabat ahli, yang mana ahli merasa bahawa mereka turut bertanggungjawab kepada UMNO dan UMNO adalah milik ahli-ahlinya, maka timbullah rasa saying dan cinta pada perjuangan UMNO, yang mana ahli dihargai pemimpin dan pemimpin dihargai oleh ahli.

Apa yang dilakukan oleh UMNO kini adalah untuk mengangkat suara dan peranan akar umbi kesuatu tahap dimana sesuatu keputusan atau hala tuju parti keramat ini, adalah hasil dari isi hati dan kehendak orang melayu yang mahukan UMNO berubah.

UMNO ingin membuktikan bahawa ia adalah parti yang sebenar-benarnya berbeza, UMNO adalah parti yang lain dari yang lain! Ianya sentiasa berkembang, sentiasa relevan dan sesuai pada setiap zaman. Bukti bahawa UMNO itu sentiasa jelas! Bukti yang UMNO itu telus didalam wadah perjuangannya!

Pindaan ini jelas menyahut saranan akar umbi lantas menafikan cakap-cakap bahawa UMNO ini dikuasai oleh golongan tertentu. Sebaliknya UMNO adalah parti yang berani memberi kuasa sekali lagi kepada akar umbinya. Kembali kepada asas pejuangan parti, yang mana UMNO dibentuk hasil dari suara akar umbi, dibentuk oleh orang-orang melayu demi menjaga agama, bangsa dan tanah air tercinta.

Kita seharusnya bangga apabila Perdana Menteri yang kita kasihi, Dato Seri Mohd Najib, dengan penuh sifat keprihatinan dan berjiwa rakyat, bilamana beliau dengan rasa rendah diri, walaupun baru menjadi Presiden tetapi telah membuka suatu ruang yang cukup besar demi mengangkat suara akar umbi kembali ketempat asalnya, mengembalikan kuasa itu kepada ahlinya.

Dengan adanya pindaan ini, maka kita yakin amalan politik wang akan mampu dicegah dan dibenteras. Jumlah perwakilan yang ramai, memustahilkan untuk berlakunya politik wang! Dalam masa yang sama, membersihkan imej parti di mata rakyat keseluruhannya!

Secara keseluruhannya cadangan pindaan perlembagaan ini adalah suatu yang amat baik didalam meneruskan kelangsungan UMNO didalam memastikan parti keramat ini terus relevan. Ini membuktikan bahawa UMNO, sentiasa berada selangkah awal dari parti-parti yang lain didalam memastikan ianya kekal dominan bersesuaian dengan UMNO yang merupakan tunjang kerajaan dan tunjang kekuatan Barisan Nasional. Usaha UMNO bagi terus kekal sebagai wadah yang mengutamakan perjuangan Islam, perjuangan Melayu dan perjuangan mempertahankan tanahair tercinta.

Sebagai ahli-ahli parti yang setia, sebagai pewaris perjuangan, kita seharusnya tidak berprasangka, tidak memandang serong, tidak sinis kepada usaha-usaha murni sebegini. Walaupun pindaan tersebut terdapat beberapa kekaburan dari segi implimentasi misalnya, tetapi apa yang mustahak adalah kesungguhan, kepercayaan, keazaman yang ditunjukkan oleh YAB Presiden kita yang secara ikhlas mahukan UMNO ini terus maju dengan tercadangnya pindaan perlembagaan tersebut.

Sewajarnya kita sebagai orang melayu yang sentiasa sayangkan UMNO dan ahli parti yang penuh sikap kebertanggungjawaban, kita mesti memberikan pandangan dan ulasan kepada cadangan tersebut. Namun didalam memberikan pandangan kita tetap akur, kita tetap menerima apa jua keputusan yang tentunya keputusan tersebut adalah keputusan majoriti kerana parti ini adalah untuk mereka-mereka yang sayangkan agamanya, sayangkan bangsanya dan sayangkan negaranya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan