Selasa, Jun 16, 2009

Pakej Lengkap Perjuangan!

Senario yang berlaku pada politik dan negara kita pada hari ini jelas membayangkan bahawa kita perlu dan tetap utuh bersama-sama dengan perjuangan UMNO. Bersama UMNO bermakna kita sayangkan Islam, Melayu dan Tanahair kita!

Betulkah begitu?

Kerana UMNOlah satu-satunya parti politik yang memperjuangan ketiga-tiga hak… yang telah dianugerahkan oleh Allah SWT…pemberian nikmat kepada kita… agar hidup kita bermakna didalam dunia ini! (Lihatlah ia dari kacamata sebagai orang Malaysia)

UMNO memperjuangkan ketiga-tiganya sekali! Islam! Melayu! Tanahair! (Alif..Ba..Ta..)… parti lain takde… UMNO berpakej lengkap…!

Pertama…UMNO lah yang menjadi pejuang Islam kat Malaysia ni…. bukan kata orang lain tak perjuangkan Islam, orang lain pun perjuangkan Islam, kerana itulah kita mesti bersama-sama. ‘Mukhlisinnalahuddin’… Ikhlas dalam agama… ingin bersama-sama dalam menyayangi agama.

UMNO sangat menyayangi Islam tetapi tidak pernah memusuhi agama lain. Di Malaysia ni, penganut agama lain diberi kebebasan untuk menjalankan apa yang terkandung didalam agama mereka.

Ini berbeza dengan DAP, yang mengugut jika hudud dibuat, maka pelbagai perkara buruk akan berlaku, walaupun cadangan tersebut datangnya dari sahabat Pakatan mereka sendiri. Akhirnya isu tersebut, senyap begitu sahaja.

Betul UMNO tak pernah kata yang UMNO nak buat hudud… tapi UMNO juga tak pernah kata yang UMNO tak nak buat hudud..! Apatah lagi nak menentangnya…..Itu dakyah…itu adalah fitnah!

Sebagai pemacu kepimpinan rakyat berbilang kaum (Satu Malaysia), UMNO amat memahami aspirasi rakyat.. UMNO sedar akan kemaslahatan umum. Moga Allah SWT memberi kekuatan dan kesabaran didalam memimpin Negara! Insya Allah.

Jika dilihat keadaan umat Islam di negara jiran kita…di Indonesia, antara umat muslim yang teramai…bagaimana keadaan umat Islam disana? Bagaimana keadaan muslim di Singapura, mereka masih bebas menjalankan ibadah, tetapi dari segi kepimpinan dan pentadbiran negara, adakah Islam itu diutamakan? Bagaimana pula Islam di Thailand?

Ini bukan mengadu-domba, ini bukan dakyah, ini bukan hasutan, tetapi pertanyaan suatu hakikat!

UMNO tahu UMNO bukan hebat mana pun! Insan yang mulia disisi Allah adalah diukur dari taqwa-nya, itu urusan Allah, kita berserahlah kepada-Nya. Untuk kita, kita perlu bermohon harap, agar Allah SWT memberikan kita kekuatan, kesabaran didalam usaha, ikhtiar, jihad dan kembali berdoa dan bertawakkal kepada-Nya!

Atas dasar itulah kita mesti sedar, faham bahawa setiap sesuatu itu bukannya senang untuk dilaksanakan, bukan semudah dikata! Kita perlu sedar akan hakikat tersebut.

Kita perlu yakin bahawa UMNO tetap berusaha dari pelbagai hal untuk melaksanakan tuntutan Islam, kita perlu sifat optimistik tetapi realistik! Banyak yang tuntutan Islam telah disempurnakan dan akan diusahakan! Insya Allah!

Kita memang tak mampu buat semua tetapi kita juga tak pernah tinggal semua. UMNO sentiasa berusaha, yakinlah.

Kedua….Perjuangan Bangsa? UMNO je yang memperjuangkan melayu ni… tiada UMNO, tiadalah perjuangan Melayu!

Semua orang melayu kena terima hakikat, fitrah kejadian kita, lahir dimuka bumi ini, kita telah ditentukan Allah Azza Wa Jalla (sejak di Lauhil Mahfuz), bukan kita yang tentukan, lahir-lahir berbangsa Melayu. Kalaulah boleh dipilih tempat lahir, rasanya mahu kita pilih nak lahir kat Mekah.. berketurunan Quraisy, tetapi takutlah pulak (mengenangkan amalan diri), bimbang-bimbang sekutu dengan Abu Jahal atau Musailamah Al Kazzab! Nauzubillaah….!

Yang penting kita kena bersyukur kita ni lahir dah Islam… itu nikmat! Syukur juga, lahir-lahir jadi orang Melayu kat Tanah Melayu (Bumiputera Malaysia)!

Suka kah kita kalau kita lahir jadi orang asli? Bumiputera juga (bukan nak merendahkan bangsa lain), cuma pertanyaan nakal… suka kah kita? Tapi kalau itu ketentuan Allah begitu, apa boleh kita, kena syukur jugak..(asalkan Islam agamanya, itulah nikmat paling utama)

Macam mana kalau dilahirkan jadi orang bukan Islam.. bukan Melayu (non-bumi)? Ini susah nak jawab...(kena tanya Karpal Singh @ Lim Guan Eng), tetapi sepatutnya mereka-mereka itu, kena terima kasih juga pada orang Melayu, kerana kebaikan hati dan keikhlasan orang Melayulah(UMNO) yang memberi keistimewaan kepada bangsa lain untuk jadi warganegara!
Rujuk sejarah… Itu hakikat! Tiada penafian!

UMNO memberi kesamarataan dan keadilan mengikut kesesuaian (meletakan sesuatu tu pada tempatnya), itulah yang kerajaan (BN) buat sekarang! Orang Melayu ada peluang! Orang Cina ada peluang! Orang India ada peluang!

UMNO tetap adil memberi keistimewaan pada bukan Melayu (non bumi) mengikut hak masing-masing!

UMNO adalah parti orang (kaum) Melayu tetapi tidak pernah bersifat perkauman melampau!


Ketiga, iaitu memperjuangkan tanah air kita ni, Malaysia nama sekarang, dulu digelar Tanah Melayu! Siapa yang benar-benar sanggup mempertahankannya?

Adakah kita nak harapkan Anwar Ibrahim yang menyanjung Chin Peng atau Uthayakumar dan geng HINDRAFnya? Siapa lagi yang nak mempertahankan tanahair kita ni? Adakah orang yang satu ketika dulu masa negara asalnya huru hara, kacau bilau dan susah! Siapa yang lari? Datang ke Tanah Melayu! Kononnya mengikut orang putih…atau dipaksa orang putih!

Ini bukan perkauman! Ini hakikat! Sejarah buktinya!

Persoalannya kalau berlaku pada Tanah Melayu, orang melayu nak lari kemana?

Nak harap ke Ir Nizar (ketika menjadi MB…kini gila talak)? Tengok dan mohonlah tanah di Perak, dapat 999 tahun, kemudian mohon rayuan tambah setahun lagi, maka dapatlah kita tanah untuk seribu tahun! Congak-congak, 999 tahun ni lama, lama sangat-sangat, kalau dibanding kita dengan zaman mula-mula Pahlawan Mat Kilau menentang orang putih lebih kurang 100 tahun, Laksamana Hang Tuah dengan kita jaraknya lebih kurang 500 tahun. Inikan pula 999 tahun + 1setahun = cukup 1000 tahun, kasihanlah pada bumiputera Perak. (Tiba-tiba teringatkan lagu BPR “ Seribu Tahun Tak Akan Mungkin”)

Jadi bila kita renungkan, hitung dalam-dalam, akan apa yang telah lama terjadi, yang baru terjadi, yang masih terjadi dan bakal terjadi!
Siapakah yang kita boleh harapkan untuk menjaga ketiga-tiga anugerah Allah SWT (Islam, Melayu, Malaysia)? Siapa?

Biarlah orang kata UMNO ni dah lama memerintah, dah tak relevan! Kalau itulah alasannya, maka lama sangat dah kita ni makan nasi, maka tak payah makan lah!

Kenapa kita makan jugak, pasal nasi lah makanan rutin kita, kalau tak pekena nasi, entahlah! Macam tu jugalah UMNO, dah jadi dasar perjuangan kita, kalau ada cacat celanya, marilah kita berlapang dada sambil menegur!

Benar ada ketikanya ingin juga bertukar selera tetapi selera begitu tidak kekal (tidak relevan), akhirnya nasi juga yang dicari, baru kenyang, baru puas! Kalau kita tak boleh makan nasi, pasal kena kencing manis, janganlah marah pada orang lain yang makan nasi! Itu pasal kencing kita yang dah jadi manis! Bunyinya manis tapi penyakit!

Begitulah pembangkang, merasakan dirinya hebat! Tetapi sebaliknya gah berpenyakit! Angkuh, Sombong, Budaya Fitnah, Derhaka dan macam-macam lagi!

Akan tetapi nasi tetap begitu juga rasanya, seperti perjuangannya UMNO, tetap Agama, Bangsa dan Tanah Air, menjadi rencahnya! Tidak menjadi nasi, kalau buang salah satu, mesti ada beras, air dan api baru jadi nasi!

Marilah kita sama-sama berdoa pada Allah SWT agar kita sentiasa diiringi dengan sifat sayang dan cinta pada Islam, Melayu dan tanah air kita ini!

Kita berharap agar Allah SWT memberi rahmat dan reda-Nya pada perjuangan kita ini, memberi kesabaran dan berlapang dada atas apa jua dugaan cabaran yang bakal kita hadapi kerana setiap perjuangan pasti ada cabaran!

Dalam masa yang sama kita tetap akur, sebagai insan kerdil di muka bumi Allah SWT ini, masih banyak kelemahan dan kekurangan yang kita lakukan. Maka bersama-samalah kita merapatkan barisan agar kita dapat bersama-sama mengatasi kelemahan dan memperbaiki kesilapan. Nasihat menasihati, tegur menegur dan lengkap melengkapi.

Jika kita bersatu, bersedia dan ingin berkhidmat pada Agama, Bangsa dan Tanahair kita akan berjaya di dunia & diakhirat. Insya Allah!
Wallahua’lam.

Hidup UMNO!

4 ulasan:

 1. "dan berpeganglah kamu, dengan tali Allah. dan janganlah berpecah belah. Ingatlah akan nikmat Allah kepada kamu, ketika kamu berpecah belah dan salin bermusuhan dan kemudian Allah menyatukan hati kamu. kemudian nikmat-Nya kamu menjadi saudara."

  Ali Imran :103

  BalasPadam
 2. "kemudian dengan nikmat-Nya kamu menjadi Saudara"

  BalasPadam
 3. Allah'huakbar! Hidup UMNO sebagai wadah mendaulatkan Islam, menguatkan bangsa dan mempertahankan negara. Bercerai satu,punahlah perjuangan kita..

  BalasPadam
 4. salam ... 1 malaysia....anak kampung cuma tahu menyumpit aja

  BalasPadam